art. sponsorowany


Każdy restaurator, któremu zależy na wysokim poziomie prowadzonego lokalu, zdaje sobie sprawę, jak ważna jest odzież gastronomiczna. Warto w tym miejscu wyjaśnić, dlaczego jest tak istotna i jakie powinna posiadać cechy. W poniższym artykule wspominamy również, czemu zwykle wybiera się odzież gastronomiczną z nadrukiem.

Materiały dostosowane do wymogów higienicznych

Praca w gastronomii jest specyficzna. Przede wszystkim pracownicy mają stały kontakt z pożywieniem. Zatem kluczowe jest zachowanie maksymalnej higieny. Nie można pozwolić, aby do potraw czy napojów serwowanych gościom dostały się bakterie, czy inne zanieczyszczenia. Dlatego odzież gastronomiczną wykonuje się z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

W tym miejscu warto też krótko wspomnieć o konieczności doboru odpowiednich elementów garderoby. Przykładowo, kucharz lub kucharka z długimi włosami bezwzględnie powinni nosić nakrycia głowy, aby do talerza nie dostał się ani jeden włos.

Trwała odzież gastronomiczna

Podczas pracy w kuchni czy nawet serwowania posiłków łatwo o zniszczenie odzieży. Dlatego też ubrania dla gastronomii to przeważnie ciuchy o wzmocnionej trwałości. Najlepsza odzież tego typu to ubrania ze wzmocnionych materiałów, odpornych na wysokie temperatury. Ponadto, o ile zastosowano grubą warstwę jakościowego materiału, do pewnego stopnia ochroni on także przed draśnięciem ostrzem. Jednak najważniejsza jest odporność odzieży gastronomicznej na zabrudzenia. Materiał powinien umożliwiać łatwe wyczyszczenie ubrania w każdej sytuacji. Mowa tutaj o odporności nawet na najbardziej tłuste i trudne do sprania plamy.

Wygodne ciuchy dostosowane do funkcji

Aby kucharz czy kelner mogli dobrze sprawować swoje obowiązki, muszą zawsze czuć się komfortowo. Dlatego tak ważne jest, aby otrzymali odpowiednie ubrania robocze. Muszą być wygodne i zapewniać swobodę ruchów. Dotyczy to absolutnie każdej części garderoby. Jednocześnie w zależności od tego, jaką funkcję pełni dany pracownik, może on otrzymać nieco inne ubrania. W przypadku kucharza ważne jest, aby ubrania przepuszczały powietrze, ponieważ pracuje on w wysokiej temperaturze. Często stosuje się koszulki lub koszule z krótkim rękawem. Jednak w przypadku kelnera nie jest to już tak ważne. Jego ubrania powinny zapewniać komfort pracy w temperaturze panującej w sali restauracyjnej.

Zadbaj o markę – odzież gastronomiczna z nadrukiem

Jeśli wybierasz ubrania dla pracowników restauracji, powinna Cię zainteresować odzież gastronomiczna z nadrukiem. Dlaczego? Ponieważ to doskonała okazja na budowę wizerunku marki i jej promocję. Na ciuchach warto zamieścić dobrze widoczne logo restauracji wraz z jej nazwą. Jeśli wszyscy pracownicy noszą ubrania z logo, daje to poczucie spójności i sprawia, że restauracja jest postrzegana jako bardziej profesjonalna. Co więcej, klienci lepiej zapamiętują nazwę restauracji, przez co rośnie prawdopodobieństwo, że odwiedzą ją ponownie oraz polecą swoim znajomym.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: https://www.promonadruk.pl/odziez/odziez-gastronomiczna/